Sijajni stopničar, bleščeče sedje (Hylocomium splendens)

  • Domov
  • Sijajni stopničar, bleščeče sedje

Družina: stopničarji (Hylocomiaceae)

Red: razrasli mahovi (Hypnales)

Razred: listnati mahovi (Bryopsida)

Velikost: 5-20 cm

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: svetli zakisani, mešani ali bukovi gozdovi v gričevnatih predelih

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: gametofit (spolna generacija) je grmičast, peresasto razrasel, s krepkejšim, bleščečim stebelcem, ki je rdečkasto in poraslo z večjimi, prileglimi, luskastimi lističi ter peresasto razvejanimi stranskimi vejicami, ki so bleščeče rumenozelene ali sivozelene, prav tako pogosto z rdečkastim osrednjim rebrom. V spodnjem delu je "pecljat" in se pogosto vsaj dvakrat "stopničasto" razraste (mlajši "poganjek" izrašča iz vrha starejšega), zato so peresasti deli gametofita videti, kot da nadraščajo en drugega. Stranski lističi so manjši, ozko jajčasti, pri vrhu kratko koničasti ali ostnato podaljšani, 1 do 3 mm veliki, vsaj pri vrhu drobno nazobčani. Sporofit (nespolna generacija) izrašča obstransko in je na dolgem peclju (seta), ki nosi na vrhu vodoravno štrlečo, jajčasto pušico (kapsula). Pokrovček (operkulum) je kratko kljunasto podaljšan.

 

Posebnosti: značilno za vrsto je "stopničasta" rast gametofita. Ta tvori zelo goste sestoje, ki pogosto prekrivajo večje površine tal, močno spominja na drobne "ciprese". Pojavlja se predvsem v zakisanih, svetlih gozdovih v gričevnatih predelih in je mestoma lahko precej pogost, pogosto prerašča obcestne nabrežine. Ponekod ga nabirajo kot podlago za cvetlične aranžmaje.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadni pacipresnik* (Thuidium tamariscinum) - navadni jelovec (Abietinella abietina) - Schreberjev rebrenec (Pleurozium schreberi).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti