Navadna dolgotipalčnica* (Mystacides longicornis)

  • Domov
  • Navadna dolgotipalčnica*

Družina: dolgotipalčne mladoletnice* (Leptoceridae)

Red: mladoletnice (Trichoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5.5-7.5 mm (telo), 16-20 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: stoječe in počasi tekoče vode, vodni kanali in jarki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznamo jih po dolgih tipalnicah, ki so dvakrat daljše od telesa, so bele, le na spodnjem delu so rjavkasto obročkaste. Oči so pri samcih velike, rdeče. Prepoznaven znak so tudi velike, temne in gosto dlakave čeljustne pipalke, ki jih pogosto držijo skrčene naprej (delujejo kot noge). Sprednja krila so okrastorjava (včasih v celoti), večinoma s tremi, širokimi, prečnimi temnimi pasovi, v mirovanju so ozko zložena vzdolž telesa. Zadnja krila so črnosiva. Noge so tanke, belkaste.

 

Ličinka (z opisom tulca): glava je velika, močno podaljšana, s temno lisastim vzorcem. Telo je belkasto, prvi oprsni segment je sklerotiziran, ostali so mehki. Noge so belkaste, dolge in tanke, ob sklepih črno obročkaste. Tulec je ozek, cevasto podolgovat, zgrajen iz drobnih peščenih zrnc.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od maja do septembra in se večinoma zadržujejo v obrežni vegetaciji, kjer so živeli kot ličinke. Odrasli se ne hranijo, ličinke plenijo drobne vodne živali. Samci pogosto rojijo v večjem številu na nabrežjih, kjer se spreletavajo v navpičnih letih gor-dol.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenkasta dolgotipalčnica* (Oecetis ochracea) - nekatere vrste dolgotipalkarjev (Adelidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti