Hrapavi čašek* (Brachythecium rutabulum)

  • Domov
  • Hrapavi čašek*

Družina: čaškovci (Brachytheciaceae)

Red: razrasli mahovi (Hypnales)

Razred: listnati mahovi (Bryopsida)

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: vlažni gozdovi, svetli logi, kamnite ruderalne površine, vlažna in senčna mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: plevrokarpen tip mahu (sporofit izrašča obstransko na stebelcih). Gametofit (spolna generacija) se gosto razrašča po podlagi, je enostavno do dvojno razvejan, stranske "vejice" so polegle ali kipeče, večinoma rumenozelen. Lističi so jajčasti do ozko trikotni (tudi v suhem stanju), 2 do 3 mm veliki, rahlo se iztezajo po stebelcu, proti vrhu se koničasto zožijo, z osrednjo "žilo", ki se konča pred vrhom, po robu porasli s kratkimi, prileglimi zobčki. Seta (pecelj sporofita) je rjava, raskava ali hrapava, na vrhu s prečno nameščeno kapsulo (pušica), ki je podolgasto jajčasta, ukrivljena, bleščeča, s priostreno kljunastim pokrovčkom (operkulum) in srebrnkastim, enostranskim pokrivalcem (kaliptra).

 

Posebnosti: vrsta uspeva na vlažnih, senčnih tleh ali na deblih dreves in štorov, kjer se lahko preprogasto razrašča. V tem rodu je veliko, med seboj podobnih in težavnih vrst za prepoznavanje na terenu!

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): gladki čašek* (Brachythecium salebrosum) - rečni čašek* (Brachythecium rivulare) - bukov lasavec* (Cirriphyllum crassinervum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti