Mali trepetlikar (Limenitis camilla)

  • Domov
  • Mali trepetlikar

Družina: pisančki (Nymphalidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 44-53 mm (razpon kril)

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: senčni in nekoliko vlažnejši gozdovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so po zgornji strani (žametno) črnorjava, s pasom belih lis v osrednjem (diskalnem) delu, ki je na sprednjih krilih prekinjen, na zadnjih pa sklenjen. V postdiskalnem delu se nahaja serija temnejših pik. Spodnja stran kril je v osnovi rumeno- do rdečerjava, s širokim belim pasom v diskalnem delu na zadnjih krilih in prekinjenim pasom na sprednjih krilih ter dvema serijama črnih pik v obrobnem (submarginalnem) delu zadnjih kril, bazalni del zadnjih kril je sivomodro poprhnjen.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od junija do avgusta v eni generaciji. Pogosto posedajo po gozdnih poteh, kjer se sončijo in sesajo soli na vlažnih tleh. Odrasle gosenice so zelene, naredko porasle z daljšimi, togo štrleče rogatimi, ščetinastimi izrastki, z belo bočno linijo, ki je porasla s trnatimi ščetinami, glava je rjavkasta, prav tako ščetinasta. Hranijo se z listi in poganjki kosteničevij (Lonicera spp.). Pogosto jih zajedajo nekatere vrste najezdnikov (Ichneumonidae).

 

Podobne vrste: modri trepetlikar (Limenitis reducta) - mali kresničar (Neptis sapphoveliki kresničar (Neptis rivularis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti