Hrapavi prašiček* (Porcellio scaber)

  • Domov
  • Hrapavi prašiček*

Družina: prašički (Porcellionidae)

Red: enakonožni raki (Isopoda)

Razred: višji raki (Malacostraca)

Velikost: 9-18 mm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: gozdovi, mejice, ruderalne površine, pod različnim materialom, v stavbah, še posebej v kleteh

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je široko ovalno, plosko, večinoma temnosivo, pogosto pa tudi rumeno- ali rdečerjavo s temnimi lisami, izrazito hrapavo zaradi drobnih bradavičk. Glavoprsni del je ozko kvadratast, v sprednjem delu s topim osrednjim krpatim izrastkom in z dvema stranskima krpama, na katerih se nahajajo sestavljene oči. Tipalnice (antene) so dvojne, manjši par je skrit pod telo, večji par je dolgočlenast, bazalni členki so kratki in krepki, večinoma rumenkasti ali bledo oranžni, vrhnji del je sestavljen iz 2 členkov (flagela). Osrednji oz. oprsni del teelsa (pereon) je sestavljen iz 7 segmentov, ki so ob straneh srpasto koničasti in svetlo obrobljeni, prvi segment je ob straneh rahlo rumenkast ali oranžen, z naprej štrlečima robnima izrastkoma. Zadnji del telesa (pleon) je sestavljen iz 5 abdominalnih segmentov, ki so ožji od oprsnih in so bolj "listasti", večinoma enovito sivi. Repni del (telson) tvori en segment, ki se naglo koničasto oz. trnato zoži, ob njem se nahajata dve listasti "panožici" (uropodija). Vsak oprsni segment ima po en par hodilnih nog (pereopodiji), ki so večinoma zelo svetle, ščetinaste in so med seboj enake. Nožice repnega dela telesa (pleopodiji) so listaste in nimajo več hodilne funkcije, temveč se ob njih nahajata dva para pleopodialnih "pljuč".

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se podbenvi večinoma skriva med kamni, pod skorjo trohnečih dreves in pogosto tudi antropogenimi materiali. So nočno aktivni, večinoma se prehranjujejo z razpadajočim organskim materialom, predvsem trohnečim lesom, razpadajočimi listi in včasih tudi z mrhovino ter so zato zelo pomembni saprofagi. Včasih se lotijo manjših mokric. Oplojene samice nosijo 25 do 90 jajčec in nato še mlade ličinke v posebnem zdrizastem balončku na trebušni strani telesa nekje 40 do 50 dni. Nekje po 14. levitvah dosežejo osebki spolno zrelost. V povprečju živijo 2 leti. V nevarnosti otrpnejo ali se hitro umaknejo na varno, ne morejo pa se zviti v kroglico.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): veliki prašiček* (Porcellio dilatatus) - pozidni kočič (Oniscus asellus) - vrste iz rodu Trachelipus.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti