Topi ploskolistnik* (Homalia trichomanoides)

  • Domov
  • Topi ploskolistnik*

Družina: drežniki (Neckeraceae)

Red: razrasli mahovi (Hypnales)

Razred: listnati mahovi (Bryopsida)

Velikost: 4-10 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: po drevju v različnih gozdovih in parkih, skale ob potokih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: gametofit (spolna generacija) se v večih plasteh gosto razrašča po podlagi (večinoma po spodnjem delu drevesnega debla). Stebelca so vilasto razrasla, gosto strehasto porasla z lističi. Lističi so podolgasto lopatičasti do jezičasti, okrog 2 mm veliki, temnozeleni, rahlo asimetrični, bleščeči, na vrhu zaokroženi in z zelo kratko, drobno nazobčano konico, nekje do polovice z osrednjo "žilo", med seboj se prekrivajo in so v suhem stanju navzdol upognjeni (zato rastlina močno spominja na listaste jetrenjake (Jungermanniopsida), npr. na bičnik (Bazzania spp.)). Sporofit (nespolna generacija) se razvije na obstranskih poganjkih, je na dolgem, rjavem peclju (seta), na vrhu nosi ozko podolgasto, rahlo ukrivljeno pušico (kapsula), ki jo prekriva dolgorogljati pokrovček (kaliptra).

 

Posebnosti: rastlina se gosto razrašča predvsem na senčni strani debel dreves, redkeje tudi po skalovju (predvsem ob potokih), skoraj nikoli po gozdnih tleh. Vrsta ustvarja pomembne senčne in vlažne mikrohabitate za drobne nevretenčarje.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): veliki drežnik (Neckera complanata) - pernati drežnik (Neckera pennata) - trokrpi bičnik (Bazzania triloba).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti