Tankostebelni pazobničar* (Anomodon attenuatus )

  • Domov
  • Tankostebelni pazobničar*

Družina: vitičarji (Anomodontaceae)

Red: razrasli mahovi (Hypnales)

Razred: listnati mahovi (Bryopsida)

Velikost: 2-4 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: po deblih dreves v listnatih gozdovih in parkih, redko na skalovju

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: gametofit (spolna generacija) se gosto razrašča po podlagi (večinoma po deblu). Glavna (spodnja) stebelca so večinoma polegla in plazeča, stranska stebelca so pokončna, pernato ali vilasto razvejana, nameščena v več plasteh, poleg enostransko olistanih, šopastih stebelc se pojavljajo tudi številna tanka (bičasta) stebelca z drobnimi lističi. Lističi so šilasti do ozko suličasti, rumenkastozeleni, 1.5 do 2 mm veliki, z osrednjo "žilo", ki ne dosega vrha lističa ter s kratko priostrenim vrhom, ki je po robu drobno nazobčan. Sporofit (nespolna generacija) se nahaja na rdečkastem, do 1 cm dolgem peclju (seta), ki ima na vrhu pokončno, valjasto, rahlo ukrivljeno pušico (kapsula), ki jo prekriva kljunasta kaliptra.

 

Posebnosti: v suhem stanju se lističi nekoliko zvijejo in so prilegli ob stebelca. Vrsta se pojavlja v listnatih gozdovoih, kjer na gosto porašča spodnje dele drevesnih debel, večinoma na senčni in vlažnejši severni strani. Pogosto uspeva v družbi drugih mahov in listnatih jetrenjakov.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pravi pazobničar* (Anomodon viticulosus) - mnogoplodna leskeja* (Leskea polycarpa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti