Pravi pazobničar* (Anomodon viticulosus)

  • Domov
  • Pravi pazobničar*

Družina: vitičarji (Anomodontaceae)

Red: razrasli mahovi (Hypnales)

Razred: listnati mahovi (Bryopsida)

Velikost: 5-10 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: na deblih dreves v gozdovih in parkih, gozdna tla, skalovja ob potokih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: gametofit (spolna generacija) se gosto razrašča po podlagi (večinoma po deblu). Glavna (spodnja) stebelca so večinoma polegla in plazeča, stranska stebelca so štrleča ali pokončna, večinoma nerazrasla, razvrščena v več plasteh, lističi se v spodnjem delu prekrivajo, sicer so štrleči. Lističi so šilasti do ozko suličasti, rumenozeleni, 2 do 3 mm veliki, z osrednjo "žilo", ki ne dosega vrha lističa, polagoma se podaljšajo v ozkojezičasto, rahlo enostransko upognjeno, na vrhu topo konico, ki ima včasih uvihan rob. Sporofit (nespolna generacija) se nahaja na rjavkastem, 12 do 20 cm dolgem peclju (seta), ki ima na vrhu pokončno do rahlo kimasto, valjasto, skoraj ravno pušico (kapsula), ki jo prekriva kratka, poševnokljunasta kaliptra.

 

Posebnosti: v suhem stanju se lističi nekoliko zvijejo in so prilegli ob stebelca, zato so stebelca izrazito štrleča in celotna razrast spominja na gosto dlako. Vrsta je nekoliko bolj bazifilna. V glavnem se pojavlja v listnatih gozdovih, kjer na gosto porašča spodnje dele drevesnih debel, večinoma na senčni in vlažnejši severni strani. Pogosto uspeva v družbi drugih mahov in listnatih jetrenjakov.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): tankostebelni pazobničar* (Anomodon viticulosus) - dolgolistni pazobničar* (Anomodon longifolius) - šilastolistni pazobničar* (Anomodon rostratus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti