Navadni pacipresnik*, krilatolistna povešenka (Thuidium tamariscinum)

  • Domov
  • Navadni pacipresnik*, krilatolistna povešenka

Družina: pacipresniki (Thuidiaceae)

Red: razrasli mahovi (Hypnales)

Razred: listnati mahovi (Bryopsida)

Velikost: 5-25 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: bukovi in mešani zakisani gozdovi v gričevnatih predelih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: gametofit (spolna generacija) je plosko grmičast, pecljat, v obrisu podolgasto trikoten, rumeno- ali temnozelen, 2- do 4-krat peresasto razrasel, s krepkejšim, bleščečim zelenim stebelcem, ki je poraslo s prileglimi, luskastimi lističi. Ti so široko srčasti, na vrhu priostreni, okrog 1.25 mm veliki, z osrednjo "žilo", po robu drobno nazobčani. Lističi na stranskih vejicah so manjši, ožji in krajši. Sporofit (nespolna generacija) se le redko razvije in izrašča obstransko, je na 2-4 cm dolgem, rdečkastem peclju (seta), ki nosi na vrhu ukrivljeno pušico (kapsula). Pokrovček (operkulum) je kratko kljunasto podaljšan.

 

Posebnosti: precej pogosta vrsta gozdnega mahu, ki spominja na majhne "ciprese" (od tod ime). Mestoma tvori goste sestoje, pojavlja pa se v družbi drugih mahov. Od zelo podobnega sijajnega stopničarja (Hylocomium splendens) ga ločimo po zelenih stebelcih in tem, da gametofit ne tvori stopničaste razrasti.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): nežni pacipresnik* (Thuidium delicatulum) - navadni jelovec (Abietinella abietina) - Schreberjev rebrenec (Pleurozium schreberi) - sijajni stopničar (Hylocomium splendens).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti