Navidezni steblek (Pseudoscleropodium purum / Scleropodium purum)

  • Domov
  • Navidezni steblek

Družina: čaškovci (Brachytheciaceae)

Red: razrasli mahovi (Hypnales)

Razred: listnati mahovi (Bryopsida)

Velikost: 5-10 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: vlažni, senčni gozdovi, logi, mejice, na vlažnih mestih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opisplevrokarpen tip mahu (sporofit izrašča obstransko na stebelcih). Gametofit (spolna generacija) se gosto razrašča po podlagi, je plosko pernato razrasel, zelen ali rumenkast, stranske "vejice" so kratke, gosto olistane. Lističi so jajčasti, konkavni in se med seboj delno prekrivajo (zato so vejice robustne, debele), do 2 mm veliki, z osrednjo "žilo", s kratko konico na vrhu, ki je pri mladih lističih (na vrhu stebelc) vstran štrleča. Sporofit (nespolna generacija) se redko pojavi. Seta (pecelj sporofita) je rjav, na vrhu s prečno nameščeno kapsulo (pušica), ki je podolgasto jajčasta, ukrivljena, bleščeča, s priostreno kljunastim pokrovčkom (operkulum) in luskastim, kratkim pokrivalcem (kaliptra).

 

Posebnosti: precej pogosta vrsta, ki uspeva na senčnih in vlažnih mestih, predvsem na tleh ali na odmrlih deblih in štorih, redkeje pri dnu drevesnih debel. Vrsta je podobna mnogim drugim plevrokarpnim mahovom in jo je na terenu težje določiti!

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečestebelni rebrenec* (Pleurozium schreberi) - apnenčev valjčkar* (Entodon concinnus) - koničasti suličnik* (Calliergonella cuspidata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti