Kratkozobi skuštranček* (Trichostomum brachydontium)

  • Domov
  • Kratkozobi skuštranček*

Družina: bradnice (Pottiaceae)

Red: bradničevci (Pottiales)

Razred: listnati mahovi (Bryopsida)

Velikost: 1-4 cm (višina)

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: kamnite in skalnate ruderalne površine, pogosto po kamnitih objektih, med tlakovci, na pokopališčih

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: akrokaren tip mahu (sporofit izrašča iz vrha stebelca). Gametofit (spolna generacija) se gosto razrašča po podlagi in tvori goste, strnjene, rumeno- ali temnozelene blazinice, ki so lahko po več decimetrov široke. Stebelce je enostavno, poraslo z ozko jezičastimi, 2-4 mm dolgimi lističi, ki imajo top vrh in osrednjo "žilo", ki kratko presega vrh lističa, rob lističev je raven. Lističi so nameščeni nekje pod kotom 45° in so večinoma ploski ter štrleči, v suhem stanju se močno zvijejo in usločijo proti stebelcu. Sporofit (nespolna generacija) se le redko pojavlja in ga sestavljata dolg, rumenkast, pecljat nosilec (seta) ter ozko jajčaste do ozko eliptične pušice (kapsule).

 

Posebnosti: vrsta uspeva predvsem na kamniti (bazični) podlagi, kjer lahko tvori goste blazinaste sestoje. Sodi med pionirske vrste mahov, ki hitro poselijo nove, razgaljene površine.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): kapucasti skuštranček* (Trichostomum crispulum) - vrste iz rodov Tortula in Barbula.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti