Postrešna lasarka* (Syntrichia ruralis / Tortula ruralis)

  • Domov
  • Postrešna lasarka*

Družina: bradnice (Pottiaceae)

Red: razrasli mahovi (Hypnales)

Razred: listnati mahovi (Bryopsida)

Velikost: 1-2 cm (višina)

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: vlažna, kamnita mesta, ruderalne površine, pokopališča, nasipališča, kamniti objekti

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opisakrokarpen tip mahu (sporofit izrašča iz vrha stebelca). Gametofit (spolna generacija) se gosto razrašča po podlagi in tvori, strnjene, rumeno- ali temnozelene otočkaste blazinice, ki so lahko po več decimetrov široke. Stebelce je enostavno, poraslo z ozko jezičastimi, 4-6 mm dolgimi lističi, ki so na vrhu stebelca zvezdasto razporejeni v rozeto. Lističi imajo krepko osrednjo "žilo", na vrhu so topi in se podaljšajo v dolgo, svetlo lasasto konico (posejana z zelo kratkimi, prileglimi zobčki), rob je uvihan in pogosto rdečkast, v mokrem stanju so štrleči in žlebasto upognjeni, v suhem stanju se zganejo in močno zasukajo navzgor, zato so svetle lasaste konice videti kot ščetine ali čopički. Sporofit (nespolna generacija) je sestavljen iz rdečkastega peceljčka (seta) in ozko podolgasate pušice (kapsula), ki je štrleča navzgor in jo pokriva kljunasto pokrivalce (kaliptra).

 

Posebnosti: mah se gosto razrašča predvsem po kamnitih, vlažnih tleh. Sporofit se le redko tvori. Vrsta je ekstremno odporna na sušne razmere, izmerili so celo, da lahko stebelca oživijo tudi po 14. sušnih letih. Vrsta je variabilna in ima več podvrst, podvrsto ruraliformis mnogi obravnavajo kot samostojno vrsto.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): gorska lasarka* (Syntrichia montana) - pozidna bradnica* (Tortula muralis) - valovita zvitka (Tortella tortuosa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti