Resavski bradovec* (Hypnum jutlandicum)

  • Domov
  • Resavski bradovec*

Družina: bradovci (Hypnaceae)

Red: razrasli mahovi (Hypnales)

Razred: listnati mahovi (Bryopsida)

Velikost: 2-3 cm (višina)

Razširjenost: precej pogosto

Življenjski prostor: zakisani svetli gozdovi, borovi sestoji, resave, gozdne čistine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: plevrokarpen tip mahu. Gametofit (spolna generacija) se gosto razrašča po tleh in je neenakomerno peresasto razvejan, bledo do rumenozelen, konice lističev se pogosto bleščijo. Stebelca so zelena in gosto olistana. Lističi so manj kot 2 mm dolgi, podolgasto suličasti, s podaljšano in močno zasukano konico, brez osrednje "žile", celorobi, bleščeči, med seboj se prekrivajo kot strešniki. Sporofit (nespolna generacija) je na dolgem, tankem nosilcu (seta) na vrhu katerega je ozkojajčasta, rahlo upognjena, do 2 mm velika, pogosto prečno štrleča pušica (kapsula), ki ima rdečkastorjav, kratko kljunast pokrovček (operkulum).

 

Posebnosti: vrsta pogosto tvori goste preproge na zakisanih gozdnih tleh, predvsem v svetlejših, borovih sestojih v gričevjih. Redkeje porašča skalovja in razgaljena tla, kar ga dobro loči od zelo podobnega cipresastega bradovca (Hypnum cupressiforme), ki uspeva večinoma na deblih dreves in štorih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): cipresasti bradovec (Hypnum cupressiforme) - navadni bradovec (Hypnum andoi) - školjčni škrgar (Ctenidium molluscum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti