Mesnata želatinka (Ascocoryne sarcoides)

  • Domov
  • Mesnata želatinka

Družina: Gelatinodicaceae / pecljarke (Helotiaceae)

Red: Helotiales

Razred: Leotiomycetes

Velikost: 1-15 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: na trohnečem lesu v gozdovih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: tvori dve obliki želatinastih, mesnato rdečih, škrlatno rjavih do rožnato vijoličastih trosnjakov, spolne - teleomorfe in nespolne - anamorfe. Nespolni trosnjaki so paličasti, kijasti ali loparjasti, pecljati, večinoma gosto kopučasto združeni. Spolni trosnjaki so skledičasti ali sploščeni, pogosto lijast in v sredini ugreznjeni, gladki, ob robu nekoliko zadebeljeni. Bet manjka ali pa je zelo kratek. Trosovnica se nahaja na površini trosnjaka, pogosto je hrapava, nagubana. Meso je rožnato, zdrizasto, brez posebnega vonja in okusa. Trosi so veliki 10 do 19 μm, po obliki so dolgi in vretenasti.

 

Posebnosti: nespolni trosnjaki se pojavljajo v gručah, ki spominjajo na možgane. Spolni trosnjaki so večinoma v manjših skupinah, pogosto so nagneteni tesno skupaj in nagubani. Večinoma se razvijejo na trhlem in odmrlem lesu, starih štorih in odpadlih vejah, nekje od poznega oktobra do decembra. Od zelo podobne vijoličaste želatinke (Ascocoryne cylichnium) jo natančno ločimo le po trosih, ki so pri slednji vrsti večji in eliptični, veliki nekje od 20 do 24 μm. 

 

Podobne vrstevijoličasta želatinka (Ascocoryne cylichnium)nabreknjena želatinka (Ascocoryne inflata) - bukova žoličevka (Ascotremella faginea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti