Žametasti čaškar* (Brachytheciastrum velutinum / Brachythecium velutinum)

  • Domov
  • Žametasti čaškar*

Družina: čaškovci (Brachytheciaceae)

Red: razrasli mahovi (Hypnales)

Razred: listnati mahovi (Bryopsida)

Velikost: 3-15 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: bolj vlažna mesta v gozdovih, poplavni logi, gozdiči

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opisplevrokarpen tip mahu (sporofit izrašča obstransko na stebelcih). Gametofit (spolna generacija) se gosto razrašča po podlagi, pogosto se neenakomerno razveja, stranske "vejice" so polegle ali štrleče, kratke, večinoma rumenozelene. Lističi so ozko do suličasto trikotni, večinoma ploski (včasih je rob rahlo uvihan), včasih zaviti, 1 do 1.5 mm veliki, proti vrhu podaljšani v ozko, rahlo nazobčano svetlo konico, s krepko osrednjo "žilo", ki se konča v zgornji tretjini pred vrhom. Seta (pecelj sporofita) je rjava, raskava ali hrapava, do 1.5 cm dolga, na vrhu s kapsulo (pušica), ki je podolgasto jajčasta, ukrivljena, do 1.5 mm velika, s kratko koničastim pokrovčkom (operkulum) in srebrnkastim, enostranskim pokrivalcem (kaliptra). Peristom je nazobčan.

 

Posebnosti: vrsta večinoma porašča stare štore, odpadle večje veje in debla podrtih dreves ter spodnji del debel listavcev, redkeje uspeva tudi na golih, bolj vlažnih gozdnih tleh. Več vrst iz te družine je med seboj zelo podobnih, lažje jih prepoznamo, če so razviti sporofiti z zrelimi pušicami.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): blazinasti rilček* (Rhynchostegium confertum) - hrapavi čašek* (Brachythecium rutabulum) - gladki čašek* (Brachythecium salebrosum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti