Priostreni lističar* (Plagiomnium cuspidatum)

  • Domov
  • Priostreni lističar*

Družina: zvezdičarji* (Mniaceae)

Red: mahovja (Bryales)

Razred: listnati mahovi (Bryopsida)

Velikost: 1.5-4 cm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: poplavni logi, svetli gozdiči, na rahlo vlažnih in senčnih mestih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: spolna generacija (gametofit) ima enostavna, dolga, prilegla ali kipeča stebelca, na katerih so premenjalno nameščeni, prosojno rumenkastozeleni lističi. Ti so v obrisu jajčasti do jajčastosuličasti, 2.5 do 3.5 mm veliki, z izrazito osrednjo "žilo", ki se na vrhu podaljšuje v kratko konico, sedeči in se nekoliko iztezajo po stebelcu, po robovih so v zgornji polovici ostro nazobčani, v spodnji polovici zobci večinoma manjkajo ali pa so zelo drobni. Nespolna generacija (sporofit) se razvije na vrhu stebelca in jo tvori daljši pecljat nosilec (seta), ki je lahko ravna ali ukrivljena. Na vrhu sete se razvije do 3 mm velika jajčasta, rjavkasta pušica (kapsula), ki je večinoma navzdol ukrivljena in ima topo koničast pokrovček (operkulum).

 

Posebnosti: večina drugih predstavnikov rodu Plagiomnium nimajo ostnato nazobčanih lističev, kot ta vrsta in so navadno temnejše obarvani. Pogosto se pojavlja v družbi drugih vrst mahov, predvsem na senčnih in nekoliko vlažnih mestih v gozdovih, med kamni in ob vodah.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): kljunasti lističar* (Plagiomnium rostratum)navadni lističar* (Plagiomnium affine)visoki lističar* (Plagiomnium elatum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti