Črnomodra smetiščarka* (Hydrotaea ignava)

  • Domov
  • Črnomodra smetiščarka*

Družina: prave muhe (Muscidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5.5-7.5 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: različni habitati, v bližini hiš, svetli gozdovi, travniki, mejice, ruderalne površine, smetišča

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava je široka z velikimi, rdečimi očmi, ki so pri samcih močno zbližane, pri samicah so razmaknjene, frontalni del glave je belkast, temenski del je črnikast. Tipalnice so na vrhu podolgasto betičaste, črnosive, ariste so dolge, nitaste. Oprsje je krepko, nekoliko dvignjeno, bleščeče črno z modrim leskom, predvsem v zadnjem delu in ob straneh poraslo z dlakami ter z dolgimi ščetinami. Ščitek (scutellum) je krepak, nekoliko dvignjen, enake barve kot oprsje, z dvema zelo dolgima apikalnima ščetinama. Krila so prosojna, v sprednjem delu po žilah rumenkastorjava. Zadek je pogosto navzdol uvihan, pri samcih ozko trikoten, večinoma bleščeče črn, zelo redko s svetlim poprhom, dolgo dlakav. Noge so črne, zadnja stegenca so v sredini rahlo ukrivljena do ravna, srednje goleni imajo 2 posteriorni ščetini, blazinice (pulvili) na zadnjem členku stopalc so bele.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se pogosto zadržujejo v bližini človeka, pogosto posedajo po iztrebkih. Letno imajo po 2 do 3 generacije, pojavljajo se že zgodaj spomladi. Predvsem v toplejših predelih so potencialni prenašalci mnogih boleznih. Ličinke živijo v iztrebkih, mrhovini, bioloških odpadkih in ptičjih gnezdih. Sprva so saprofagne, kasnejši stadiji so lahko tudi plenilski in celo kanibalski.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): vražja smetiščarka* (Hydrotea diabolus) - nazobčana smetiščarka* (Hydrotea dentipes) - ostrotrna smetiščarka* (Hydrotea meteorica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti