Mlakarjeva polžarica (Hydromya dorsalis)

  • Domov
  • Mlakarjeva polžarica

Družina: močvirske muhe (Sciomyzidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-7 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: močvirja, manjše mlake, mrtvice z bogato vegetacijo, visoka šaševja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej vitki z značilnimi pikami na krilih. Glava je široka, na zgornji strani ploska, temenski del je rumen z rdečrjavo osrednjo progo, frontalni del glave je svetel, kratko rilčasto podaljšan, oči so velike, rdeče. Tipalnice so betičaste, oranžnorumene, na vrhu rahlo temne, ariste so nitaste. Oprsje je dokaj krepko, po zgornji strani sivo in vzdolžno progasto, ob straneh rjavkasto in belo obrobljeno, poraslo z redkimi daljšimi ščetinami ob robu in v zadnjem delu, sicer kratkodlakavo. Ščitek (scutelum) je jezičast, dvignjen, sivkast, z apikalnima ščetinama. Krila so ozko podolgasta, prosojna, s po 5 temnimi pikami (4 so nameščene na osrednji žili M1+2, ena pa je nameščena na bazi S-zavite prečne žile). Zadek je rumenkast, neizrazito pasast, porasel s kratkimi, črnimi dlakami, krajši od kril. Noge so rumenkaste oz. rjavkaste, vsaj sprednja stegenca so sivkasto nadahnjena, členki stopalc so dokaj veliki in temni.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od aprila do oktobra. Pogosto posedajo na listih velikih ostričevk (Cyperaceae) in drugih zelnatih rastlin. Ličinke živijo v vodi in so plenilci vodnih polžev pljučarjev, kot so mlakarji (rod Lymnaea), mali mlakar (Galba truncatula) in močvirski mlakar (Stagnicola palustris), predvsem njihovih ličink.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rjava krivožilna polžarica* (Elgiva solicita) - rdečerjava polžarica* (Tetanocera ferruginea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti