Ožgani listar* (Eulia ministrana)

  • Domov
  • Ožgani listar*

Družina: listni zavijači (Tortricidae: Euliini)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 18-24 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: svetli logi, gozdni robovi, grmovne in drevesne mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sprednja krila so dokaj široka, precej variabilno obarvana, v osnovi kremasta ali bledo rumenorjava (redkeje v celoti rjava), s širokim, trikotnim rdečerjavim marginalnim pasom in rdečerjavimi lisami v osrednjem in bazalnem delu kril. Zadnja krila so sivkasta. Na oprsju se nahaja štrleč šop rjavih dlak, glava je najpogosteje temna, redkeje svetla, tipalnice so nitaste, dokaj kratke, sivkaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so nočno aktivni in se pojavljajo od konca aprila do začetka julija. Čez dan se večinoma zadržujejo skriti v nizki vegetaciji ali pod listi dreves in grmov. Gosenice so gole oz. porasle le z redkimi ščetinami, svetlo- do rumenozelene s črnorjavo glavo in ozkim svetlim oprsnim pasom. Hranijo se z listi in poganjki mnogih listavcev, kot so črna jelša (Alnus glutinosa), lipovec (Tilia cordata), bela breza (Betula pendula) ter razne vrbe (Salix spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): hrastov popkov zavijač* (Epinotia festivana) - borov popkov zavijač* (Rhyacionia buoliana) - pajetičnikov zavijač* (Aethes triangulana).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti