Črnoroga muhača* (Muscina levida)

  • Domov
  • Črnoroga muhača*

Družina: prave muhe (Muscidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-8.5 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, poplavni logi, gozdiči, mejice, obronki travnikov

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznamo jih po rdečkarstorjavi konici ščitka (scutellum) in rahlo upognjenem končnem delu M žile v krilih. Glava je dokaj velika, svetla, pri samicah je temenski del črnikast, oči, ki so rdeče, so razmaknjene, pri samcih so močno zbližane. Končni segment tipalnic je betičast, v celoti temen, ariste so nitaste. Oprsje je krepko, temno ali sivkasto poprhnjeno, bleščeče, s 4 vzdolžnimi črnimi pasovi, ki segajo čez oprsni šiv ter s 4 postsuturalnimi dorzocentralnimi ščetinami. Ščitek je temen, pogosto s sivkastim poprhom, na koncu večinoma rdečerjav, z 2 apikalnima ščetinama. Krila so prosojna, kostalni del je krepak in kratkoščetinast, žila M se pri koncu le rahlo usloči navzgor (ne tako izrazito kot pri zelo podobnih M. prolapsa in M. pascuorum). Zadek je temen, ob straneh sivkasto poprhnjen, v zadnjem delu porasel z daljšimi ščetinami. Noge so v celoti črne, ščetinaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od marca do sredine oktobra. Pogosto se sončijo na listih ali deblih dreves, hranijo pa se z nektarjem in rastlinskimi sokovi. Ličinke se hranijo z razpadajočim rastlinskim materialom in glivami.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): ukrivljenožilna muhača* (Muscina prolapsa) - travniška muhača(Muscina pascuorum- rdečenoga muhača(Muscina stabulans).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti