Čopasti nedotikin zavijač* (Pristerognatha fuligana)

  • Domov
  • Čopasti nedotikin zavijač*

Družina: listni zavijači (Tortricidae: Olethruetini)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-16 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: poplavni logi s sestoji nedotike, mejice, senčni gozdovi, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sprednja krila so marmorirana (vzorec variira), v osnovi žametno črna, v sprednjem delu nekoliko bolj raztreseno posejana z bleščeče modrimi luskicami, ki lahko tvorijo pasove, v zunanjem delu poleg modrih luskic še zlatorumene oz. rumenorjave luskice, ki skupaj tvorijo "preprogast" vzorec. Konice zgornjega roba so večinoma belo in rumenorjavo kratko progaste. Zunanji rob je porasel z daljšimi, sivomodrimi resastimi dlačicami. Zadnja krila so umazano siva. Na oprsju je štrleč šop črnih dlačic, glava je sivkasta ali modrikasta, oči so svetlo sivomodre, tipalnice so nitaste, progasto sivkaste. Noge so svetle s šahastim temnim vzorcem.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od srede aprila do začetka oktobra, z viškom v juliju in avgustu. Čez dan se skrivajo pod listi grmov in dreves ali počivajo skriti v podrasti. Gosenice živijo v steblih nedotik (Impatiens), predvsem navadne nedotike (I. noli tangere) in tudi žlezave nedotike (I. glandulifera), kjer se hranijo z rastlinskim tkivom. So drobne, rumenkasto zelene s črno glavo. Čeravno se gosenice hranijo z žlezavo nedotiko, vrsta ni njen resen zatiralec.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadni nedotikin zavijač* (Pristerognatha penthinana) - skrečnikov marmornik* (Endothenia ustulana).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti