Rumenkasta poplesovalka* (Empis (Kritempis) livida)

  • Domov
  • Rumenkasta poplesovalka*

Družina: poplesovalke (Empididae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-10 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: gozdovi in logi, mejice, grmovna mesta, travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj veliki, pretežno rumenkasti ali rjavorumeno obarvani. Glava je drobna, ustni del je podaljšan v dokaj dolg, ozek kljunec, ki je pris amicah mnogo daljši kot pri samcih. Oči so zelo velike, oranžnorjave, pri samcih se stikajo, pri samicah so nekoliko razmaknjene. Tipalnice so temne, bazalni členek je daljši od 2., končni členek je sprva širok, nato se koničasto zoži. Oprsje je večinoma sivo rjavo, s tremi temnejšimi pasovi (osrednji je včasih krajši od stranskih) in eno linijo dorzocentralnih ščetin na stranskih pasovih. Ob straneh je oprsje nekoliko svetlejše, episternum je dlakav. Krila so prosojna, ozka, na aksilarnem delu (predel, kjer se krila zožijo v bazalni del) z ostrim kotom, osrednji vilasti žili diskalne celice ne segata do roba kril. Zadek je vitek in podolgast, umazano rumen s sivkastimi, kvadratastimi, širokimi lisami na vsakem segmentu. Noge so rumenkaste, stopalca so temna, predvsem goleni imajo po več zunanjih ščetin, pri samicah so srednje in zadnje goleni po sprednji oz. posteroventralni strani porasle s poleglimi ščetinami.

 

Obnašanje in razvoj: precej pogosta vrsta. Odrasli osebki se pojavljajo nekje od sredine aprila do avgusta. Na določenih mestih se lahko pojavljajo v večjem številu in so lahko prevladujoča vrsta poplesovalk. Hranijo se večinoma z letečimi žuželkami, ki jih uplenijo iz zasede. Ličinke živijo v vlažnih tleh in razpadajočem listju in so prav tako plenilske.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): tankonoga poplesovalka* (Empis picipes) - debelonoga poplesovalka* (Empis femorata) - rdečenoga poplesovalka* (Empis opaca).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti