Modri hrastar (Neozephyrus quercus / Favonius quercus)

  • Domov
  • Modri hrastar

Družina: modrini (Lycaenidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 25-35 mm

Razširjenost: dokaj redko, lokalno

Življenjski prostor: hrastovi gozdovi, gozdni robovi, grmovne mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: sprednja in zadnja krila so z zgornje strani pretežno kovinsko bleščeče temno modrovijolična, s širokim robnim črnim pasom ter krepko črno ožiljena. Na zadnjih krilih je v spodnjem delu kratek rep. Spodnja stran kril je žametno sive barve, s tanko belo prečno črto, ki poteka čez diskalni del obeh kril in je črno obrobljena, na zadnjih krilih se v spodnjem delu dvojno vilasto ukrivi (ne tvori izrazit W-vzorec!). Rob kril je ozko belo obrobljen. Blizu repka se nahaja očesce, ki je oranžno s črnim jedrom, pod repkom, tik ob robu je prav tako večja črna pika, ob kateri se nahaja oranžna, ozka lisa. Oranžne lise na spodnjem delu kril so pogosto tudi na sprednjih krilih, tik ob zunanjem robu. Tipalnice so dolge, ozko črno-belo pasaste, pri vrhu betičaste in črne z oranžno konico.

 

Samica: zgornja stran kril je skoraj v celoti črnorjava, z veliko, kovinsko bleščečo, pogosto razcepljeno temnovijoličasto liso na osrednjem delu sprednjih kril. Spodnja stran kril je podobno obarvana kot pri samcu.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od junija do septembra, pojavljajo se v eni generaciji. Gosenice so vezane na razne hraste (Quercus spp.), s katerimi se prehranjujejo. Njihovo telo je rebričasto nagubano, rumenorjavo, z vzdolžno hrbtno temno črto in nekoliko marmoriranim vzorcem na zadnjem delu zadka, ki spominja na "lažno glavo". Prava glava je drobna, temna in pogosto skrita pod gubami oprsja.

 

Podobne vrste: hrastov repkar (Satyrium ilicis) - beločrti repkar (Satyrium w-album).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti