Javorov pavlinčkar* (Cyclophora annularia)

  • Domov
  • Javorov pavlinčkar*

Družina: pedici (Geometridae: Sterrhinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 18-22 mm (razpon kril)

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: listnati gozdovi, gozdni robovi, drevesne mejice, sestoji maklena

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so z zgornje strani v osnovi bela, umazano rumenkasta ali rahlo kremasta, s prepoznavnim vzorcem, ki nekoliko spominja na "pavlinčke". Čez diskalni del sprednjih in zadnjih kril poteka močno nažagan temen pas, ki je lahko v celoti temen ali pa je na zadnjih krilih vmes prekinjen s svetlejšim, vmesnim pasom. V osrednjem delu kril, blizu roba, se nahaja temna, krožna lisa, ki je prisotna na obeh parih kril. Ob bazalnem delu obeh parov kril poteka valovita oz. pentljasta linija. Večinoma je prisoten še naprašen, submarginalni pas, ki je izrazitejši na zadnjih krilih. Spodnja stran kril odseva vzorec zgornje strani, le da je bledikasto nakazan. Telo je belo, rahlo sivkasto naprašeno predvsem na zadku. Tipalnice so nitaste, bele.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od maja do avgusta in so nočno aktivni. Čez dan se skrivajo pod listi dreves in grmov, ali počivajo na deblih dreves. Gosenica je zelo vitzka, rumeno- ali temnozelena, redkeje rdečerjavkasta, s prekinjenimi, rumenkastimi vzdolžnimi pasovi, glava je umazano rumeno zelenkasta s črnimi pikami. Hranijo se z listi javorjev (Acer spp.), najpogosteje na maklenu (Acer campestre).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): hrastov pavlinčkar* (Cyclophora porata) - belooki pavlinčkar* (Cyclophora albiocellaria) - brezov pavlinčkar* (Cyclophora albipunctata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti