Hitronoga zeliščarka (Spilosoma lubricipeda)

  • Domov
  • Hitronoga zeliščarka

Družina: neprave sovke (Erebidae: Arctiinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 34-48 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: listnati gozdovi, poplavni logi, travniki, mejice, vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so snežno bela, enakomerno posejana s črnimi pikami, ki se zelo redko zlijejo v črne žile, ob mirovanju so strehasto zložena vzdolž telesa. Tipalnice so skoraj v celoti črne, kvečjemu z ozkim, belim z poprhom po spodnji strani (pri zelo podobni koprivovi zeliščarki (Spilosoma urticae) so po večjem delu zgornje strani bele), pri samcih so peresaste, pri samicah nitaste. Glava in oprsje sta snežno beli, gosto dlakavi. Zadek je po zgornji strani rumen, le konica je bela, s serijo črnih pik vzdolž osrednjega dela in serijo večjih črnih pik ob robu zadka. Spodnja stran zadka je bela, s parom črnih pik vzdolž osrednjega dela. Noge so v osnovi črne, po zgornji strani porasle z belimi dlakami, sprednja stegenca so po spodnji strani izrazito rumena.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so nočno aktivni, čez dan počivajo skriti v nizkem rastju ali skriti pod listjem dreves. Pojavljajo se od maja do julija, redkeje še v zgodnjem avgustu. Gosenice so črne ali črnorjave, gosto porasle z dolgimi ščetinastimi dlakami, s svetlo vzdolžno hrbtno linijo, glava je skoraj gola, rumenorjava z velikimi črnimi lisami ob očeh. Hranijo se z različnimi zelnatimi rastlinami.

 

Podobne vrste: koprivova zeliščarka (Spilosoma urticae) - ameriška tkalka (Hyphantria cunea) - belokrila zlatoritka (Euproctis chrysorrhoea) - rumenokrila pegarka (Spilarctia lutea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti