Resavska listorezka* (Megachile ericetorum)

  • Domov
  • Resavska listorezka*

Družina: znoske (Megachilidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-14 mm (samica), 10-13 mm (samec)

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: suha mesta z razgaljenimi površinami, ekstenzivni cvetoči travniki

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je pretežno črnorjavo, poraslo z rumenorjavimi dlakami ter značilnimi, širokimi svetlimi pasovi na zadku. Glava je dokaj velika, široka, temna, temenski del je gol, hrapav, pri samcih je frontalni del večinoma gosto porasel z rumenorjavimi dlakami, pri samicah je nadustna ploščica (klipeus) večinoma gola, hrapava, čeljusti so dokaj krepke, po notranji strani plitvo nazobčane. Oprsje je v osrednjem delu golo, hrapavo, ob straneh gosto poraslo z rumenorjavimi dlakami, predvsem v zadnjem delu. Krila so prosojna, krepko ožiljena, z dvema submarginalnima celicama ter kratko, temno pterostigmo. Zadek je dokaj širok, z zgornje strani nekoliko sploščen, zgornji segmenti (tergiti) so po spodnjem robu gosto porasli z rumenorjavimi dlakami, ki tvorijo pasove, sicer je zadek črnorjav, pri samcih je konica zadka drobno nazobčana in plitvo izjedena, pri samicah je topo koničasta. Spodnja stran zadka je porasla z rumenimi šopi dlak, na katerih se nabira pelod. Noge so temne, stegenca so porasla s svetlejšimi dlakami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje med junijem in avgustom. Prepoznamo jih po tem, da pri nabiranju hrane na cvetovih pogosto držijo zadek dvignjen visoko v zrak. Samice so samotarke, ponavadi zasedejo že izkopane rove drugih čebel samotark (npr. kožuhastih čebel (Anthophora spp.)), ki se nahajajo v glinenih bregovih. Občasno zasedejo votla stebelca trstičevij in tudi cevke "čebeljih hotelov". V vsakem gnezdu uredijo več zarodnih kamric, ki jih med seboj pregradijo s stenami iz gline, jih premažejo s smolo in jih zapolnijo s pelodom, v vsako pa znesejo po eno jajčece. Vrsta je oligolektična, obiskuje pretežno metuljnice (Fabaceae) in tudi nekatere ustnatice (Lamiaceae), kot je navadni čistec (Betonica officinalis).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadna listorezka (Megachile centuncularis) - temnorita listorezka* (Megachile melanopyga) - Daviesova opnarka (Colletes daviesanus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti