Bronasta vitka čebela* (Halictus tumulorum)

  • Domov
  • Bronasta vitka čebela*

Družina: vitke čebele (Halictidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-7.5 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: cvetoči travniki, porasle ruderalne površine, topla grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: telo je kovinsko bronasto z zelenkastim odtenkom, poraslo s kratkimi, svetlimi dlakami. Glava je temna, v sprednjem delu porasla s svetlimi dlakami, oči so ozko jajčaste, temne, nadustna ploščica (klipeus) je je široka, kvadratasta, črnikasta. Tipalnice so drobnočlenaste, v celoti temne. Oprsje je po zgornji strani večinoma golo ali poraslo z zelo kratkimi dlakami, hrapavo, na bočni strani je poraslo z daljšimi, svetlimi dlakami. Krila so prosojna, rjavkasto ožiljena, s krepkejšo kostalno žilo, pterostigma je zelo ozka, temna. Zadek je jajčast, temen, s svetlimi pasovi dlak na spodnjih robovih segmentov (tergitov), na 3. segmentu je ta pas dlak na apikalni vdolbinici nepopoln in je nekoliko bolj zožen kot ob straneh (pri zelo podobni zavajajoča vitki čebeli* (Halictus confusus) je pas dlak enakomeren in dlake poraščajo apikalno vdolbinico). Noge so temne, zadnje goleni so po robovih porasle z rjavkastimi dlakami, ki tvorijo košek.

 

Samec: je mnogo vitkejši od samice. Tipalnice so daljše kot pri samici, po spodnji strani oranžnorjave. Noge so večji del rumenkaste, le bazalni členki so pogosto temnejši. Od samcev zavajajoče vitke čebele* (Halictus confusus) se ločijo po spolnih znakih.

 

Obnašanje in razvojsamice, ki prezimijo, se pojavljajo v aprilu, samci in samice naslednje generacije nekje v juliju, ki se tudi parijo. Predvsem ob sončnih in toplih dneh jih lahko opazujemo na različnih cvetovih, kjer samice nabirajo pelod za svoj zarod, samci pa se prehranjujejo in oprezajo za samicami. Gnezda v obliki rovov si izkopljejo same v tla. Vrsta je delno socialna, saj nekaj sterilnih samic skupaj z "matico" skrbijo za zarod. 

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): zavajajoča vitka čebela* (Halictus confusus) - zlatobleščeča vitka čebela* (Halictus subauratus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti