Obrežni listni zavijač* (Phiaris umbrosana)

  • Domov
  • Obrežni listni zavijač*

Družina: listni zavijači (Tortricidae: Olethruetini)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 16-19.5 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: bujnejša vegetacija ob vodotokih, poplavni logi, grmovna zarast ob vodah

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vrsta je zelo podobna črnoresemu lističarju* (Celypha rurestrana) in valovitopasemu listnemu zavijaču* (Orthotenia undulana), od katerih se zelo težko loči!

Bazalni del in osrednji del kril sta sivo- ali rdečerjava, pogosto posuta s kovinsko sivomodrimi lisami. Med njima poteka izrazit in jasen, skoraj raven oz. le rahlo valovit in celorob, širok svetel pas, ki se ob zunanjem robu kril razširi, v njem so pogosto rumenorjave črte (pri O. undulana je sprednji rob tega pasu izraziteje valovit). Ob zunanjem delu kril poteka prav tako širok, pogosto razvejan svetel pas, apikalni del kril je črtkano vzorčast, pogosto s sivomodrimi in rumenorjavimi lisami ter črtami. Zunanji rob kril je porasel s svetlimi resastimi dlakami, med katerimi so večinoma le na srednjem delu tudi črnikaste resice (pri C. rurestrana so pasovi črnih resic tudi na drugih delih zunanjega roba kril). Zadnja krila so temnosiva. Glava je porasla z okrastimi dlačicami (pri C. rurestrana so prisotne tudi črne dlačice, gi včasih prevladujejo), tipalnice so nitaste, temne, svetlo pasaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo v maju in juniju, čez dan počivajo skriti v podrasti ali pod listi dreves in grmov. O biologiji gosenic je zelo malo znanega, morda živijo v steblih nekaterih met (Mentha spp.) in drugih zelnatih rastlin. domnevno so črnorjavkaste, s temnejšo glavo in sprednjim delom oprsja.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnoresi lističar* (Celypha rurestrana) - jagodni lističar* (Celypha lacunana) - valovitopasi listni zavijač* (Orthotenia undulana).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti